Slovník pojmů - D

Degoržování

Degoržování (fr. dégorgement) je termín pro odstranění (odstřelení) kalů u šumivých vín po sekundárním kvašení. Při Charmatově metodě se degoržování neprovádí, zákal se odstraňuje filtrací, u tradičního kvašení v lahvi se však hrdlo lahve ponoří do ledové kapaliny (nejčastěji vody nebo roztoku solanky – nasyceného roztoku chloridu sodného). Odumřelé (autolyzované) kvasinky, které předtím byly setřeseny do hrdla lahve při remuáži, zmrznou a díky vysokému tlaku oxidu uhličitého v lahvi jsou tyto zmrzlé kaly při rychlém otevření vystřeleny z lahve, vinař si přitom musí počínat tak, aby nedošlo k velkému úniku vlastního vína.

zobrazit celý článek

Dom Pérignon

Dom Pérignon byl francouzský benediktýnský mnich (1638–1715), který založil klášter ve vévodství Hautvillers. Pérignonovi se s oblibou připisuje objev šampaňského. Šumivé víno však existovalo již dlouho předtím. Dom Pérignon měl ovšem značnou zásluhu na dalším vývoji výrobních metod – především rozpoznal význam kupáže pro celkovou kvalitu vína.

zobrazit celý článek

Dozážování

Dozážování (fr. dosage) je odborné označení pro přidání cukru během procesu výroby šumivých vín. Dozážování se provádí buď tirážním likérem, který je spolu s kvasinkami zodpovědný za sekundární kvašení, nebo expedičním likérem, který určuje stupeň sladkosti šumivého vína.

zobrazit celý článek

Demi-sec

Demi-sec je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 32-50 g/l (polosladké).

zobrazit celý článek

Doux

Doux je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru nad 50 g/l (sladké).

zobrazit celý článek
Copyright © 2019, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.