Degoržování (fr. dégorgement) je termín pro odstranění (odstřelení) kalů u šumivých vín po sekundárním kvašení. Při Charmatově metodě se degoržování neprovádí, zákal se odstraňuje filtrací, u tradičního kvašení v lahvi se však hrdlo lahve ponoří do ledové kapaliny (nejčastěji vody nebo roztoku solanky – nasyceného roztoku chloridu sodného). Odumřelé (autolyzované) kvasinky, které předtím byly setřeseny do hrdla lahve při remuáži, zmrznou a díky vysokému tlaku oxidu uhličitého v lahvi jsou tyto zmrzlé kaly při rychlém otevření vystřeleny z lahve, vinař si přitom musí počínat tak, aby nedošlo k velkému úniku vlastního vína.
zobrazit celý článekDom Pérignon byl francouzský benediktýnský mnich (1638–1715), který založil klášter ve vévodství Hautvillers. Pérignonovi se s oblibou připisuje objev šampaňského. Šumivé víno však existovalo již dlouho předtím. Dom Pérignon měl ovšem značnou zásluhu na dalším vývoji výrobních metod – především rozpoznal význam kupáže pro celkovou kvalitu vína.
zobrazit celý článekDozážování (fr. dosage) je odborné označení pro přidání cukru během procesu výroby šumivých vín. Dozážování se provádí buď tirážním likérem, který je spolu s kvasinkami zodpovědný za sekundární kvašení, nebo expedičním likérem, který určuje stupeň sladkosti šumivého vína.
zobrazit celý článekDemi-sec je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 32-50 g/l (polosladké).
zobrazit celý článekDoux je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru nad 50 g/l (sladké).
zobrazit celý článekVstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.