Remuáž (fr. remuage, setřásání) – kvasinky se v průběhu kvašení a zrání usazují na dně (lahve nebo tanku). Láhve se ukládají do speciálních protřepávacích pultů (tradiční fr. ozn. pupitres). Protřepávání pak probíhá buď mechanizovaně, mnohé sklepy však dávají přednost ručnímu otáčení a protřepávání lahví. Pohyb lahví obstarává kvalifikovaný odborník, tzv. remuer. Láhve jsou nejprve uloženy vodorovně, poté jsou postupně otáčeny a napřimovány, až se dostanou do svislé polohy obrácené zátkou dolů. Kvasinky sedimentují ke dnu a následně se jakožto kaly odstraňují (tzv. degoržování).
zobrazit celý článekRosé (čs. růžové víno) je označení pro víno vyráběné z hroznů modrých odrůd, u kterého se nechá rmut macerovat pouze po krátkou dobu (v řádu hodin).
zobrazit celý článekRmut je hmota tvořená rozemletými bobulemi hroznů, poté co se zbaví stopek a třapin.
zobrazit celý článekRehoboam je láhev na šumivé víno o objemu 4,5 litru, tedy 6 standardních lahví.
zobrazit celý článekReduktivní kvašení znamená, že se v průběhu výroby co nejvíce zamezí kontaktu vína s kyslíkem.
zobrazit celý článek
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.