Slovník pojmů - O

Obsah alkoholu

Obsah alkoholu u šumivého vína vzniká většina alkoholu při primárním kvašení při vzniku základního tichého vína. Při sekundárním kvašení se objem alkoholu zvýší ještě asi o 1,5 %. Šumivá vína obsahuje obvykle mezi 11–12,5 % objemu alkoholu. U nízkoalkoholických nebo nealkoholických šumivých vín se alkohol odstraňuje destilací po dokončeném sekundárním kvašení.

zobrazit celý článek

Obsah energie

Jedna sklenka (150 ml) šumivého vína obsahuje od 0,5 g cukru u Brut Nature po 8 g cukru u Demi-sec, což odpovídá energii mezi 8–134 kJ (2–32 kcal).

zobrazit celý článek

Odkalování

Při výrobě šumivého vína je nutné přidávat ušlechtilé kvasinky. Během remuáže (setřásání) se kvasinky usazují na dně (lahve nebo tanku) a následně se jakožto kaly odstraňují. Tento proces se nazývá odkalování a probíhá buď pomocí odstřelení (degoržování) po zchlazení hrdla láhve, nebo filtrací.

zobrazit celý článek

Oxidativní kvašení

Oxidativní kvašení (také autolytické kvašení) je způsob výroby šumivých vín za přístupu malého množství kyslíku (tzv. mikrooxidace). Proto tomuto postupu říkáme "oxidativní". Šumivá vína vyráběná tímto stylem mají bohatou a krémovou chuť s příchutí toastů, briošky, žlutých jablek, medové plástve a často i ořechů. 

zobrazit celý článek
Copyright © 2019, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.