Slovník pojmů - E

Enolog

Enolog je odborník s komplexní znalostí všech aspektů o víně a jeho výrobě, kromě samotného pěstování a sklizně (tím se zabývá vinohradník). Podrobněji to znamená, že enologie zahrnuje znalost a schopnost využití veškerých analytických rozborů vína, znalost organoleptického hodnocení vína, znalost všech surovin a pomocných látek používaných ve vinařství a znalost organizace výroby vína od zpracování základní suroviny (hroznů) po expedici hotových výrobků.

zobrazit celý článek

Expediční likér

Expediční likér je cukr rozpuštěný ve víně nebo směsi vín nebo hroznový mošt, někdy i trocha vinného destilátu, který se na konci kvašení přidává do šumivého vína (tzv. dosážování). Množstvím přidaného expedičního likéru dosahujeme určité hodnoty zbytkového cukru, a tím i odpovídajícího stupně sladkosti.

zobrazit celý článek

Extra Brut

Extra Brut je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 6 g/l (extra suché).

zobrazit celý článek

Extra dry

Extra dry je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 12-17 g/l (suché).

zobrazit celý článek
Copyright © 2019, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.