Slovník pojmů - S

Sekundární buket

Sekundární buket (také sekundární aroma) je skupina aromatických látek, které vznikají při kvašení, jedná se přitom rovněž o ovocné a kořenité aromatické rysy, které se však původně v hroznech nevyskytují, ale vytváří se při enzymatických reakcích v kvasícím víně. Sekundární aroma vyhodnotíme při mírném roztočení vína ve sklenici a následném přičichnutí (med, hruška, ananas, papája, mango, banán, vlašský ořech, máslo, chlebová kůrka, kvasnice, šafrán, černý pepř).

zobrazit celý článek

Salmanasar

Salmanasar je láhev na šumivé víno o objemu 9 litrů, tedy 12 standardních lahví.

zobrazit celý článek

Stupeň sladkosti

Stupeň sladkosti je označení pro danou hladinu zbytkového cukru ve víně. U šumivých vín rozlišujeme podle stoupajícího zbytkového cukru tyto stupně sladkosti: Brut Nature (přírodně suché), Extra Brut (extra suché), Brut (suché), Extradry (suché), Dry či Sec (polosuché), Demi-sec (polosladké) a Doux (sladké).

zobrazit celý článek

Sec

Sec (také Dry) je stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 17-32 g/l (polosuché).

zobrazit celý článek

Skleničky na sekt

Skleničky na sekt jsou speciálně tvarované skleničky, které mají podpořit chuťový a vizuální dojem ze šumivého vína. Za ideální se dnes považují číše s vyraženým bodem perlení. Dříve byly oblíbené tzv. flétny (protáhlé konické sklenice na vysoké noze). Naopak tzv. misky na sekt (široce otevřené poháry) jsou pro servírování sektů nevhodné, nemůže se v nich plně rozvinout buket ani hra bublinek.

zobrazit celý článek
Copyright © 2019, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.