Odrůdy vhodné k výrobě šumivých vín Publikováno 20. 11. 2016

Jako základ k výrobě špičkového šumivého vína nelze používat běžným způsobem vyrobené tiché víno. Výroba je odlišná v tom, že se hrozny musí zpracovat tak, aby v moštu bylo co nejméně polyfenolů a tříslovin, aby víno mělo nižší extrakt, obsah alkoholu a vyšší obsah kyselin. Většinou se používá samotok a mnohdy se připravuje směs několika odrůd - kupáž (cuvée).

V oblasti Champagne se k výrobě šumivého vína používá bílá odrůda Chardonnay a dvě modré odrůdy - Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka). Tyto odrůdy mohou být používány zvlášť, ale se šumivá vína vyrábí ze směsi obsahující všechny tři tyto odrůdy. Každá z odrůd přináší do kupáže jiný chuťový vjem. Chardonnay přináší jemnost a eleganci, Pinot Noir dává vínu tělo a Pinot Meunier dodává ovocnost a květnaté tóny. Každá odrůda má jiné předpoklady pro délku zrání.

Chardonnay zraje nejdéle, zatímco Pinot Meunier nejkratší dobu. Pinot Meunier je výrazný zejména v neročníkových cuvée, které leží před degoržováním na kalech zhruba jeden rok. Oproti tomu Chardonnay je tradiční složkou ročníkových sektů, která leží na kvasinkách nejméně 3 roky.

V Čechách a na Moravě se Pinot Meunier k výrobě šumivých vín nepoužívá, neboť se pěstuje jen vzácně, zato se experimentuje s více bílými odrůdami – vhodné jsou v našich podmínkách zejména tyto čtyři odrůdy: Pinot Blanc (Rulandské bílé), Ryzlink rýnský i vlašskýMuškát moravský. Ojediněle se využívá třeba i Sauvignon nebo Neuburské, Veltlínské zelené či Müller-Thurgau.

Copyright © 2017, Vína-sekty.cz, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Powered by CloudSailor
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.