Vína, která nejsou ozvláštněna příběhem, filosofií vinařství nebo historickými souvislostmi, ztrácejí hodně na své hodnotě, a to nehledě na skutečnou kvalitu. Při degustaci ovlivňuje naše smysly a celkový dojem z vína i řada dalších faktorů, na které nesmíme zapomínat – ať už jde o stupeň únavy, naše rozpoložení, prostředí, kde víno pijeme či jídlo, které s vínem konzumujeme a vinaře či sommeliéra, který nám víno předkládá.
Obvykle největší zážitek z vína proto přichází přímo ve vinařství, kde se všechny tyto vlivy vhodně spojují. Proto vás chceme pozvat cestou našich reportáží na virtuální prohlídku jednotlivých členů spolku Klasický sekt a přiblížit vám jejich šumivá vína vyráběná klasickou metodou kvašením v lahvi. Chceme vás totiž přesvědčit, že námi nabízená vína mají skutečně garantovanou kvalitu. Proto společně s námi pojďte otevřít první láhve klasických sektů – naší první zastávkou bude Vinařství Tanzberg.
Vinařství Tanzberg odvozuje svůj název od původního německého označení Svatého kopečku nad Mikulovem a je v tuzemsku již dobře zavedeným vinařstvím. Bylo založeno Vladimírem Železným v roce 1999 a sídlí v Bavorech u Mikulova v původním barokním vinařském dvoře, který je postaven na základech habánských sklepů z roku 1580. Historicky sloužily tyto sklepy pro desátkové vinařství rodu Dietrichsteinů. V 19. století se dokonce tento vinařský dvůr stal díky kvalitě svých sektů dvorním dodavatelem na císařský dvůr ve Vídně. A co víc, právě v těchto sklepech se poprvé na našem území začaly vyrábět sekty klasickou metodou kvašením v lahvi. Špičkové sekty patří i dnes k základním a úspěšným produktům Vinařství Tanzberg.
Vinařství Tanzberg dnes hospodaří na cca 52 ha vlastních vinic kolem obcí Mikulov, Perná a Bavory, k jejich viničním tratím patří Turold s unikátním vápencovým podložím – vedle toho je nejstarší registrovanou vinicí na Moravě –, dále Železná, Goldhamer, Purmice, Anenský vrch a Valtická. Další informace naleznete také na profilové stránce Vinařství Tanzberg.
Základní filosofií vinařství je vyrábět prvotřídní tichá i šumivá vína v malých sériích, ve vínech se velmi výrazně zračí vliv terroir z různých viničních tratí, který je dále podtrhnut odlišnými technologickými zásahy. Například jejich Chardonnay z Turoldu se blíží stylu Chablis, jde o plné, reduktivně vyráběné víno, odrůdově typické víno bez výrazných květnatých tónů. Naopak Chardonnay z Valtické je aromatické, navoněné (tzv. módní) víno. Specialitou je vedle toho ještě Chardonnay z Anenského vrchu, které zraje v barikových sudech a má typické tóny vanilky a kokosu. Stejně tak bychom mohli pokračovat s Ryzlinkem vlašským z Železné (jedno z nejlepších vín, které vinařství nabízí), z Goldhameru (splňující kritéria pro zařazení do apelace VOC Pálava – víno originální certifikace odrůdy Ryzlink vlašský) a z Valtické (opět navoněné, módní víno s banánovými tóny díky použití apikulátních kvasinek).
Našim průvodcem ve vinařství byl sommeliér Filip Kosek, na chvíli se k nám připojil i zdejší enolog Zdeněk Tréšek. Ze vstupní haly, která slouží k příležitostným degustacím a komunikaci se zákazníky, jsme vstoupili do vinařského provozu v historických prostorech vinařského dvora, kde se ročně vyrobí asi 130–160 tisíc lahví vína. Poté jsme přistoupili k degustaci aktuálního ročníku 2015 z nerezových tanků a zmíněné Chardonnay z barikového sudu. Ochutnávku tichých vín jsme zakončili otevřením Cabernetu Sauvignon 2013 a vlajkové lodi Tanzbergu – cuvée typu Bordeaux (54 % Merlotu a 46 % Cabernetu Sauvignon) s exotickým jménem MAHARAL. Součástí prostor je i menší historický sklep, kde probíhá většina řízených degustací a slouží také jako malý archivní sklípek. Filip Kosek zde například uchovává posledních několik desítek lahví skvělého Ryzlinku rýnského 2010 a měli jsme to potěšení s ním jednu z těchto archivních lahví ochutnat.
Ale pojďme se nyní věnovat tomu nejzásadanějšího, co nás do Tanzbergu přivedlo – jejich šumivá vína vyráběná výhradně klasickou metodou kvašením v lahvi. Jiné druhy sektů v jejich nabídce ani nenajdete. Jak již bývá v Tanzbergu zvykem, i styl každého jejich sektu je odlišný a záleží jen na vás, kterému stylu dáváte přednost. Společným znakem všech sektů je nízký zbytkový cukr – všechny sekty jsou suché (brut).
Vstupujete na stránky s prodejem alkoholu. Prosím potvrďte, že Vám již bylo 18 let.